ВЕЋА СОЛИДАРНОСТ И РАЗУМЕВАЊЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
29.10.2013


Програм изградње комуналне инфраструктуре на сеоском подручју Градске општине Палилула успешно се остварује и у 2013.години захваљујући напорима руководства општине Палилула и доброј сарадњи са Саветима грађана и Месним канцеларијама. У циљу побољшања квалитета живота становника у овим насељима општине, председник Бобан Џунић иницирао је састанак са менаџментом ЈКП „Наисус“, поводом решавања захтева грађана села Габроваца. Кључна тема овог разговора била информација делегације Савета грађана Габровца о активностима на изградњи месног водовода и прикључења становника насеља на градску водоводну мрежу.

Финансијска подршка Града Ниша, општине Палилула и надлежне управе овој активности грађана огледала се у подршци, самофинансирању комуналних инвестиција мештана сеоских насеља. Општина Палилула, речено је на састанку, прихватила је прошле године захтев грађана и подржала иницијативу менаџмента ЈКП „Наисус“, да ово предузеће преузме и заврши реконструкцију водоводне мреже и у селу Габровац.

По речима председника општине Бобана Џунића, снабдевање пијаћом водом у општини Палилула је колективно и индивидуално. Колективни систем водоснабдевања као већински, у градском делу (има четири висинске зоне) и делом у приградском и сеоском подручију, је у надлежности ЈКП „Наисус“. Поједина сеоска насеља у општини Палилула имају локалне сеоске водоводе. Стара водоводна мрежа у селу Габровац, изграђена је пре 43 године. До 1980 године локална водоводна мрежа није била у систему градске мреже. Прикључак на градски водовод извршен је преко једног водомера на улазу у село а о функционисању самог водовода бринули су становници села а не надлежно комунално предузеће. Завршетком радова на изградњи секундарне водоводне мреже у селу, створени су услови да житељи овог насеља потпишу уговоре са ЈКП „Наисус“ што ће им обезбедити прикључак на градску водоводну мрежу.

Представници Савета грађана Габровца обавестили су учеснике састанка у општини Палилула да је уговор са ЈКП „Наисус“ потписало 130 грађана а у току је активност да се још 200 домаћинстава села прикљaучи на градску водоводну мрежу. Затражено је од ЈКП „Наисус“ да се омогући мештанима Габровца одложено плаћање прикључка на градску водоводну мрежу на 12 месечних рата. Градска општина Палилула је пратила реализацију инвестиције завршетка секундарне водоводне мреже и у границама могућности подржала реализацију радова, трошкове монтаже и дела опреме. Мештани Габровца, због великих трошкова прикључка затражили су и одговарајуће учешће-подршку Града, ЈКП Наисуса и ЈП Дирекција за изградњу града. Село Габровац има преко 1700 становника. Велики број радно способног становништва је услед економске кризе остао без посла а у селу живи и око 400 пензионера. Све то је утицало на одрживост раније преузетих обавеза око учешћа грађана у завршетку радова нове инвестиције. Очекује се, истакли су представници Савета грађана Габровца, разумевање и већа солидарност у заједници.(ЕКОполис Д.Видојковић)